Cukry, cukry a zase cukry

Trošku teorie na pochopení, co se stane když sníme příliš mnoho jednoduchých cukrů. Jakmile se zvedne hladina cukru v krvi, které tělo není schopno v ten moment spálit, začne slinivka vyplavovat zrádný Inzulín, který začne cukr ukládat na horší časy v podobě tuků. Všechny sacharidy však nejsou špatné. Ty složité (obiloviny, cereálie) se štěpí dlouho a tělo takto vzniklou energii zvládá postupně spalovat. V jeden moment jsou však jednoduché sacharidy vhodné, a to po tréninku. Při tréninku dochází nejprve ke spalování cukrů z krve, ze svalů glykogen (svalový cukr) a dále jaterní. Proto je v první řadě důležité po tréninku dodat tělu pro správnou a efektivní regeneraci, doplnění svalového glykogenu jednoduché cukry (ovoce, bílé pečivo, rýže a pod.) a po nějakém čase teprve kombinovanou stravu (sacharidy, bílkoviny, tuky). Proto správně postavený jídelníček dokáže všem sportovcům vytrhnout trn z paty.

About

No Comments

Leave a Comment